Halmstad Throwdown 2016

I februari ställde jag och Rikard upp i Halmstad Throwdown som team, Europas största CrossFit-tävling för nybörjare med över 400 tävlande atleter. Uppslutningen var helt enorm och arrangemanget nere på Halmstad Arena var riktigt proffsigt uppstyrt. I team-klassen fanns 60 stycken 2-mannalag på herrsidan. Tre workouts annonserades en vecka innan och sedan återstod en hemlig final för de 10 bästa lagen. Det var väldigt svårt att sätta förväntningar i förväg men vi satte upp som mål att verkligen försöka komma till final, det skulle vara riktigt mäktigt!

halmstad_events_team_1

Första deltävlingen var inte en styrka för oss, marklyften var inga problem men hand release pushups gick trögt mot slutet. Vi slutade 06:21 vilket gav en delad 16:e plats av 60.

halmstad_events_team_2

Andra deltävlingen gick mycket bättre! Lite mer skill och högt tempo gynnade oss. Vi kom in på 03:04 vilket gav en 7:e plats.

halmstad_events_team_3

Tredje deltävlingen hade vi planerat relativt mycket innan och hade en bra plan, vi visste att vi skulle ha en bra chans här. Det krävdes lite taktik kring hur reps skulle delas upp eftersom byten var tvungna att ske borta vid sidlinjen vilket kostade tid. Här kom vi in på 07:03 vilket var först i vårt heat och gav en 6:e plats. Det innebar också att vi var bland de 10 bästa lagen och fick gå vidare till finalen som presenterades strax efter!

halmstad_events_team_4

När finalen kom var det bara att ge allt av den lilla kraft som fanns kvar i kroppen. Dubbel fran! Det gick tyvärr inte alls bra med misskommunikation med domaren och över 10 bortdömda reps på pullupsen. Det finns mycket att säga om det men det känns överflödigt så här i efterhand. Vi kom tillslut in på 06:25 i alla fall vilket gav en 10:e plats.

Totalt slutade vi på plats 9/60 och är extremt nöjda med tävlingen! Det var fantastiskt kul och vi hade ett enormt stöd från alla er som skrek er hesa från läktarna, stort tack! En kanonhelg i Halmstad helt enkelt.

team redline

Bild från inregistreringen kvällen innan

atletinfo

Bild från atlet-briefingen tidigt på morgonen

Open 2016 prep vecka 1/5

Tävlingssäsongen närmar sig och det är dags att bygga upp flåset ordentligt igen! Jag är nu anmäld till Open och kommer att köra ungefär samma upplägg på toppningsveckorna som förra året. Om två veckor ska jag och Rikard också tävla i Halmstad Throwdown vilket blir en riktigt kul milstople. Mer om det senare.

Efter ett lite längre uppehåll under december var det alltså förra veckan dags att ta tillbaka intensiteten. De tunga lyften försvinner och jag benchmarkar så mycket som möjligt med förra årets resultat.

Bergeron Beep Test

EMOM Until fail:
7 Thrusters 34kg
7 Pull-ups
7 Burpees
Result: 5 rounds @ 04:53 (105 reps) – valde alltså att inte fortsätta vidare, all out om några veckor

Open 13.4

AMRAP 7min:
3 C&J 60kg
3 T2B
6 C&J 60kg
6 T2B
….
Result: 4 rounds + 10 C&J (70 reps) – 6 reps sämre än förra året, inte riktigt nöjd

Open 14.1

AMRAP 10min:
30 double unders
15 snatch 34kg
Result: 6 rounds + 30 DU (300 reps) – 40 reps bättre än vecka 1 och 29 reps bättre än vecka 4 förra året

crossfit games 2016

CrossFit LiftOff 2015

I söndags var det dags för CrossFit LiftOff! En tävling i samma format som Open vilket innebär att den är världsomfattande. Skillnaden mot Open var att man denna gång tävlade i viktklasser samt att de två första deltävlingarna, maxlyft i de olympiska lyften, inte var tidsbegränsade. Jag hade inte riktigt hängt med i mediabevakningen kring detta och hade ingen direkt koll på att tävlingen närmade sig men så i torsdags tog jag tag i saken och anmälde mig. Formen är inte på topp rent flåsmässigt men jag har lyft en hel del det senaste så jag hade goda förhoppningar om att slänga upp hyfsade vikter.

Jag vägde in mig på 78,9kg (174 pounds) och hamnade i viktklassen 166-180 pounds.

Event 1

1 rep-max snatch: 90kg (198 pounds)

Efter en noggrann uppvärmning gick jag in på 75kg som första lyft. Det kändes riktigt bra och jag stegade uppåt 5kg i taget. Det var en sjukt härlig känsla i boxen och stora vikter slängdes upp. Jag tog 90kg i första försöket (personbästa med 2,5kg) och var givetvis extremt nöjd med resultatet. Satt under 92,5 tre gånger men lyckades inte riktigt stabilisera vikten. Lyftserien blev:
75 – 80 – 85 – 90(PR) – 92,5(F) – 92,5(F) – 92,5(F)

 

Event 2

1 rep-max clean & jerk: 110kg (242 pounds)

Efter att ha vilat i 5-10 minuter gick vi på clean & jerk. Jag började värma från 60kg och gick sedan in på 90kg. Jag stegade uppåt med 5kg i taget här också med målet att ta 110kg för att få en olympisk tyngdlyftningstotal på 200kg, ett mål som jag länge siktat mot. 105kg kändes riktigt bra och jag vände upp 110kg utan några större problem men missade stöten precis, kom inte in under tillräckligt. Jag visste att om jag bara satsade så skulle det gå. Andra försöket på 110 gick jag långt under stången och då satt lyftet! Personbästa med 2,5kg även här! Jag gick inte högre efter det med tanke på att det var ett event kvar. Lyftserien blev:
90 – 95 – 100 – 105 – 110(F) – 110(PR)

 

Event 3

AMRAP 12min:
3 snatch 61kg
6 clean & jerk 61kg
9 chest-to-bar pullups
54 double unders
Result: 228 reps (~3,5 varv)

Efter en halvtimmes paus med lite mellanmål började jag värma upp inför sista eventet. Flåset är som sagt inte i fas för tillfället, lite offseason kan man väl säga, men jag siktade på att ta mig igenom 4 varv. Första varvet gick fint och även på andra varvet höll jag tempo enligt plan, men på tredje blev det rejält flåsigt och både C2B och DU tog mycket längre tid än det borde gjort. På fjärde varvet kom jag tre reps in på C2B innan tiden tog slut och då var hjärtat verkligen i halsgropen. Utan att ha lyft 1,5 timma innan och lite mer on season så borde 4 varv inte vara några problem, men jag är nöjd med prestationen.

RL Fitness 151109

CrossFit: Randy

Igår kom jag till boxen för att köra lyftning och jag jobbade upp till en tung etta i både ryck och stöt under tiden dagens klass värmde upp. Sedan skulle de ge sig på hero workouten Randy och jag tänkte att det kan vara kul att testa på den.

Randy

For time:
75 power snatch 35kg
Time: 05:19

Tuff WOD för ländrygg och grepp (underarmar). Jag började med 10or och gick sedan över på 5or efter ungefär 30 reps. Jag hade nog kunnat kapa lite mer tid genom att korta vilan men jag är nöjd med resultatet!

Till helgen är det dags för CrossFit Liftoff vilket jag ser väldigt mycket fram emot, en tävling med maxlyft i ryck och stöt samt en WOD som ska presenteras senare idag!

RL Fitness 151105

Nytt medlemskap, igen

Efter en månad hos CrossFit Uddevalla var det dags för invigning av CrossFit Trestads nya box. Något som jag hade sett fram emot i minst ett halvår. Det är ett helt underbart gäng som jag har lärt känna genom åren när vi tävlat ihop på Open och liknande! Väl på invigningen så deltog jag i en tävling där man skulle komma så nära 150m som möjligt i roddmaskinen, utan att få se displayen. Åsa låg i en klar ledning på 151m. Jag satte mig och drog i mitt vanliga uppvärmningstempo (~01:55 – 02:00 pace) och tänkte att det kommer rulla ungefär 10 meter per drag och ungefär 10 meter extra i slutet. Jag gjorde bestämde mig därför för att göra 14 drag och hoppas på det bästa. Efter några väldigt långa ögonblick ropades det ut 150m prick!

Vad jag då inte heller visste var att första pris var gratis medlemskap året ut, vilken bonus! Efter en härlig team-WOD så gjorde jag slag i saken och signade upp för ett årskort :)

Jag har faktiskt också sagt upp min programmering från the Barbell WOD och kör främst enligt boxens egna programmering, där vi också kan följa våra framsteg i Wodify. Favoritpasset är inte helt oväntat CrossFit Oly där vi nöter olympiska lyft varje onsdag.

Sedan sist så har jag också lyckats med två nya prestationer i styrkevarianterna av lyften:

Power snatch: 80kg (PR)

Power clean + push jerk: 100kg (PR push jerk)

Crossfit Trestad

Crossfit Trestad

CrossFit: Nate (2)

Efter en skön OTM C&J stege upp till 100kg med bara bra lyft ville jag igår göra en WOD med muscle-ups i. Det var längesen jag hade tillgång till ringar och tänker utnyttja det så mycket jag bara kan eftersom det är bland mina absoluta favoritredskap. Valet föll på hero-passet ”Nate” som jag har gjort en gång tidigare, efter open för 2 år sedan.

Nate

AMRAP 20min:
2 muscle-ups
4 HSPU
8 KB-swings 32kg
Result: 13 rounds + 1 muscle-up

Själva passet handlar (för mig) bara om muscle-upsen. Både HSPU och KB var unbroken hela vägen utan problem. Muscle-ups gjorde jag unbroken första 6-7 varven eller så men sedan började tröttheten påverka tekniken och jag fick gå ner på mycket långsammare singlar. Jag slog mitt tidigare resultat med 2 varv vilket var bra, men efter några månader med träning i ringarna så borde jag kunna klämma ut 15 varv!

RL Fitness 150903

Nästa gång ska jag binda upp ringarna bättre, det tog inte många muscle-ups innan remmarna hängde rakt ner förbi ringarna.

Nytt medlemskap

Efter att ha varit igång en månad efter semestern så är kroppen tillbaka i full fart igen. Jag rullar vidare på The Barbell WOD och lyfter och böjer alltså tungt minst tre gånger i veckan. Jag tycker att det är fantastiskt roligt med tyngdlyftning jag behöver också en nytändning i den vanliga CrossFit-träningen som ju egentligen ligger mig närmast om hjärtat. Sagt och gjort så har jag nu tecknat ett medlemskap hos CrossFit Uddevalla!

Dom har mycket spännande på gång det känns som att boxen är på väg i helt rätt riktning. Det ska bli kul att köra med bland annat Rikard under hösten och se hur långt vi kan pressa varandra.

RL Fitness 150902

Bild från tidigare i år, snodd från Lisas instagram :)

Månad tre på The Barbell WOD

Den tredje månaden är förbi och det har gått riktigt fort. Styrkeökningarna bara fortsätter och det är faktiskt riktigt kul att ha en seriös programmering för styrka. Nu närmar sig sommaren och det är dags att börja få in flåset också, det är trots allt bara fem veckor kvar till Battle of the Beach. Jag hade tänkt att hinna maxa ut i knäböj under veckan som gick men det blev inte så, jag misstänker att jag kan ha ett nytt personbästa i mig där.

Framåt nu så kommer jag att fortsätta följa programmet och lyfta tungt men också börja med vanliga WODs och intervaller för att få upp arbetskapaciteten igen. Jag började igår med:

21 – 15 – 9 reps for time of:
Thrusters 43kg
Burpees
Time: 04:52

Ett klassiskt pass som jag gjorde ett par gånger inför Open i våras och om jag inte minns fel så är detta bara tre sekunder sämre än min dåvarande tid. Helt otroligt egentligen med tanke på att jag inte har varit uppe i puls på 12 veckor. Jag har också hunnit med ett intervallpass med 30sec on / 30sec off i 20 minuter på 20km/h.

RL Fitness 150623_1

RL Fitness 150623_2

Månad två på The Barbell WOD

Förra månaden slutade med ett personbästa i ryck och sedan påbörjades nästa 4-veckors upplägg med vissa förändringar. Det är nu sista veckan och vikterna är tunga, det blev till och med några nya personbästan! Skönt att se att programmet ger resultat.

Deadlift 3RM: 170kg (aldrig testat innan men med tanke på att mitt 1RM är 180kg så får det anses vara riktigt bra)

Overhead squat: 100kg (10kg PR)

Front squat: 120kg (5kg PR)

Thruster: 95kg (10kg PR)

Clean & jerk: 107,5kg (2,5kg PR)

Clean: 110kg (5kg PR)

Rasmus Ländström - RL Fitness 150525

87,5kg snatch

Efter Open tog jag en vecka helt borta från träning för att låta kroppen återhämta sig. Efter det gick jag på ett riktigt styrkeprogram för tyngdlyftning som kallas för The Barbell WOD och jag har följt det i tre veckor nu. Idag var sista passet på en 4 veckors cykel och rycken kändes riktigt bra så jag bestämde mig för att gå för ett nytt personbästa.

85kg är mitt tidigare rekord och efter att ha satt ett relativt bekvämt lyft på 82,5 gick jag upp till 87,5kg och satte lyftet! Film finns på instagram. Jag satt även under 90kg två gånger men förlorade den ena framåt och den andra bakåt. Nästa gång :)

Det känns otroligt kul att köra en ren styrkeperiod och jag räknar med fler personbästan framöver. Flåset blir givetvis lidande men det får stå till sidan en stund för att slipas till inför Battle of the Beach i augusti!

Rasmus Ländström - RL Fitness 150424